Växelström

växelström

Växelström. Innehåll. Elsäkerhet; Hur farlig är strömmen? Vad gör man vid en elolycka? Orsaker till elolyckor; Vad får man göra själv? Inledande genomgång av växelspänning; Så genereras växelspänning; Beräkning i växelströmskretsar; Referenser. I det här kapitlet ges en bred introduktion till de olika  ‎Hur farlig är strömmen? · ‎Orsaker till elolyckor · ‎Inledande genomgång av. Det var alldeles för länge sedan jag läste ellära och nu funderar jag på hur man räknar ut effekten (Använd) för en vanlig V apparat när man vet Spänning & Ström. I likström gäller ju P=UxI men vid växelström går den ju inte att använda rakt av. Den närmaste approximationen jag hittat är P = U x I. Använder vi oss i stället av ström från vägguttaget så växlar strömmen ständigt riktning, därav namnet växelström. Växlingarna sker så snabbt att vi inte uppfattar dem när vi till exempel betraktar en glödlampa. (Däremot kan vi faktiskt ibland höra dem, som ett oönskat dovt brummande ljud i olika typer av ljudutrustningar, s.k. växelström

Växelström - att

Tvåpolen i vidstående figur har motoriskt referensval, vilket innebär att momentaneffekten referensmässigt står för mottagen effekt sett från tvåpolen. Om växelström leds genom en förlustfri spole uppstår en spänning över spolen som är proportionell mot den magnetiska flödesändringen per tidsenhet:. Nätströmmen som levereras har förutom hög spänning dessutom växlande polaritet 50 Hz. Frekvensen på växelström kan vara olika i olika sammanhang, men strömmen i vägguttagen har alltid frekvensen 50 Hz. De sistnämnda är ju betydligt tyngre och otympligare men klarar av att leverera mycket högre strömstyrkor, i storleksordningen 60, 70 ampere i en timme eller 30, 35 ampere i två timmar osv.

Växelström - tre

Var försiktig med att koppla in gamla apparater. Vanlig el i hemmet kan därför betecknas AC V   50Hz,. Om vi kopplar ett batteri till en lämplig glödlampa med hjälp av ett par sladdar får vi en elektrisk krets där ström flyter. Använder vi oss i stället av ström från vägguttaget så växlar strömmen ständigt riktning, därav namnet växelström. Under skedde det 6 bostadsbränder i Sverige varav 1 stycken klassades som elbränder.

Share your thoughts

0 Replies to “Växelström”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *